Rolnice sa kestenom

Još jedna namirnica koja se savršeno uklapa u jesenji ambijent jeste kesten 🤗
Kombinacija kesten pirea, arome ruma, osvježavajućeg maskarpone sira sa slatkim vrhnjem i sve upakovano u hrskavo lisnato tijesto, čine jedan savršen desert 🥰

Potrebni sastojci:

 

Tijesto za rolnice:
▫ 500 g lisnatog tijesta (2 bloka)
▫ maslac za premazivanje kalupa

Za premazivanje:
▫ 1 žumanjak
▫ 2 kašičice slatkog vrhnja

Fil:
▫ 250 g kesten pirea (zaslađeni)
▫ 200 g maskarpone sira
▫ 100 ml slatkog vrhnja
▫ 2 vrećice rum šećera
▫ 1 kašičica arome ruma
▫ 1-2 kašike šećera u prahu

Izrada:

 
 

Tijesto za rolnice:
Pripremiti metalne kalupiće za rolnice i dobro premazati ih maslacem. Prvi blok odleđenog lisnatog tijesta razvaljati tanko na pobrašnjenoj podlozi na pravougaonik dimenzija cca 40×30 cm. Isrezati tijesto na 16 trakica širine po 2,5 cm, dužine 30 cm. Trakice omotati oko namašćenih kalupića, a krajeve tijesta premazati sa malo vode i zalijepiti kako se ne bi odvajalo u toku pečenja. Rolnice pomoću kuhinjskog kista premazati umućenim žumanjkom sa slatkim vrnjem i uz razmak između rolnica rasporediti ih u pleh obložen pek papirom (dimenzije pleha 40×30 cm), a spoj tijesta okretati na dno pleha. Peći u prethodno zagrijanoj zagrijanoj rerni na 210°C oko 20 minuta ili dok ne dobiju lijepu rumenu boju (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).

Postupak ponoviti i sa drugim blokom linsatog tijesta i ispeći još jednu turu rolnica (ukupno 32 komada).

Dok se druga tura peče pripremiti fil
U odgovarajućoj posudi izmiksati maskarpone sir, slatko vrhnje i šećer u prahu. Zatim dodati i kesten pire (ako je zaleđen, prethodno ga odlediti, a ako je nezaslađen, količinu šećera povećajte ili prilagodite vašem ukusu), rum šećer i aromu ruma i još jednom sve izmiksati. Fil prebaciti u plastičnu poslastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i filovati ohlađene rolnice.

Prije serviranja rolnice po želji posuti šećerom u prahu.

Prijatno! ❤️

PDF RECEPT & PRINT