Karamel rolat sa bananama i orasima

Kremasta poslastica sa fantastičnim pudingom s ukusom slane karamele…

Potrebni sastojci:

 

Karamel fil:
-500 ml punomasnog mlijeka
-2 vrećice Dr. Oetker Creative Pudding-a
okus slana karamela
-150 g šećera
-100 g maslaca (sobne temperature)

-2 banane

Biskvit:
-6 komada jaja (M veličina)
-150 g šećera
-100 ml ulja (suncokretovo)
-60 g brašna (meko, glatko)
-1 vrećica Dr. Oetker praška za pecivo
-150 g mljevenih oraha

Ganache (za ukrašavanje):
-150 g mliječne čokolade
-50 g čokolade za kuhanje
-150 ml slatkog vrhnja (biljno)

Izrada:

 
 

Prvo pripremiti karamel fil… U mješavinu pudinga i šećera dodati 1 dl hladnog mlijeka i sjediniti u smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi dok ne zavri. U vrelom mlijeku skuhati puding uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Smaknuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.

Dok se puding hladi pripremiti biskvit.
Zagrijavati rernu na 150°C. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Prvo miksati bjelanjke, kad se zabijele postepeno dodati šećer uz stalno miksanje. Kad ste umutili šaum dodavati i jedan po jedan žumanjak uz miksanje. Nakon toga dodati ulje i lagano izmiksati. U smjesu prosijati brašno i prašak za pecivo. Dodati mljevene orahe i sve promiješati silikonskom špatulom dok se smjesa ne ujednači. Pripremiti pleh od rerne dimenzija 42×32 cm i obložiti pek papirom. Smjesu ravnomjerno rasporediti po pek papiru i peći 20 minuta na 150°C, a zatim povećati temperaturu na 180°C i peći još oko 7-8 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni). Vodite računa da se biskvit ne prepeče. Pečen biskvit izvaditi iz rerne i nakon 5 minuta pažljivo ga odvojiti od pek papira te ga zajedno sa tim papirom zarolati tako ta dužina rolata bude kraća stranica biskvita i ostaviti da se ohladi.

Ohlađen fil prvo izmiksati kratko a zatim dodati i maslac sobne temperature i sve sjediniti mikserom u glatku kremu.
Odrolati ohlađen biskvit i premazati karamel filom. Uz kraću ivicu biskvita poredati oguljene banane i pažljivo zarolati (pri rolanju se pomoći pek papirom). Rolat umotati u pek papir i učvrstiti, te ostaviti u frižider nekoliko sati na hlađenje (najbolje preko noći).

Za ukrašavanje rolata pripremiti čokoladni ganache… U odgovarajućoj šerpi izlomiti čokolade, preliti slatkim vrhnjem i zagrijavati na umjerenoj temperaturi. Miješati silikonskom špatulom dok se sva čokolada ne otopi. Ostaviti u frižider na hlađenje dok se ganache ne stegne. Kremu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje u koju smo stavili željeni zvjezdasti nastavak i formirati na rolatu „ruže“. Ukrasiti polovinama oraha, rezati na kriške i servirati.

PDF RECEPT & PRINT