Prhka pita sa borovnicama

Preukusna kombinacija prhkog tijesta i sočnih borovnica. Tijesto je tako jednostavno kako za pripremu, tako i za rad sa njim, samo je potrebno da ispoštujete način pripreme i da se potrudite da se prilikom izrade tijesto što manje zagrijava.
Nadjev sam radila od zaleđenih borovnica koje nije potrebno odlediti prije pripreme. Možda će vam se količina gustina učiniti nešto veća ali je zaista potrebna jer borovnice otpuštaju veću količinu tečnosti prilikom pečenja, a gustin će to upiti i formirati blago kremasti voćni fil, a donjoj kori će dozvoliti da se lijepo zapeče i postane hrskava…

Potrebni sastojci:

 

Prhko tijesto:
-350 g brašna (150 g glatko, 200 g oštro),
-250 g hladnog maslaca narezanog na kockice,
-1 najmanja kašičica soli,
-3 velike kašike šećera
-cca 1 dl hladne (ledene) vode

Nadjev:
-600 g borovnica (zaleđene ili svježe)
-130 g šećera,
-1 vrećica Dr. Oetker limun šećera
-75 g Dr. Oetker Original Gustina,
-2 kašike Dr. Oetker Vanilla arome

Za premazivanje:
-1 žumanjak + malo mlijeka

Još potrebno:
-1 vrećica Dr. Oetker Vanilin šećera
-10 g maslaca izrezanog na male kockice

Izrada:

 
 

Za prhko tijesto u posudu multipraktika sipati brašno, so, šećer i 1/2 količine maslaca. Kratko izmiksati (pulsirati).
Dodati i preostalu 1/2 maslaca u kockicama i miksati dok smjesa ne postane sipkava i rastresita (kratko sve traje). Zatim sipati lagano ledenu vodu i miksati još neko vrijeme. Preručiti smjesu na radnu površinu, podijeliti na dva jednaka dijela i vrlo kratko rukama oblikovati diskove koje umotamo u prozirnu foliju i ostaviti na hlađenje u frižider na 2h.
(Ako nemate multipraktik tijesto umijesite rukama… maslac prvo utrljati u brašnaste sastojke, a vodu na kraju dodati u laganom mlazu i vrlo brzo formirati diskove, vodeći računa da se tijesto ne zagrije previše).

Ohlađenu 1/2 tijesta razvaljati u krug d=28 cm, prebaciti u posudu za pite (podmazanu maslacem, prečnika d=24 cm, malo dublja posuda, namjenska za pite ovog tipa). Tijesto izbockati viljuškom. Razvaljati i drugu polovinu tijesta i iskrojiti trake željene širine.

Za nadjev zaleđene borovnice (ne treba ih prethodno odlediti) pomiješati sa svim ostalim sastojcima i dobro promiješati silikonskom špatulom. Nadjev ravnomjerno rasporediti preko tijesta.

Iskrojene trake preplesti preko nadjeva (pogledti slike pripreme). Makazama odstrnite višak tijesta i spojite krajeve prvog tijesta i trakica.

Premazati gornje trakice umućenim žumanjkom sa mlijekom i pospati Dr. Oetker vanilin šećerom. U otvore između trakica rasporediti male kockice maslaca.
Peći u zagrijanoj rerni na najnižem nivou na 170°C oko 80-90 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni, a ako pitu pečete u limenom plehu, skratiti dužinu pečenja). Ako je potrebno pitu u toku pečenja zaštitite alu folijom kako gornje trakice ne bi izgorile.

Pečenu pitu prekriti papirom za pečenje i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 3 h prije posluživanja.
Prije serviranja posipati šećerom u prahu.

Prijatno!

PDF RECEPT & PRINT