Ekleri sa vanilijom i malinama

Dobro poznata poslastica od kuvanog tijesta za čiju pripremu je potrebno da ispoštujete nekoliko koraka i uspjeh je zagarantovan. Jako je važno da se brašno u tijestu dovoljno “skuva”, a za to je potrebno da na umjerenoj temperaturi nakon dodavanja brašna smjesu miješate drvenom kuhačom minut do dva kako bi se na dnu šerpe formirao tanki “brašnasti” sloj, ali nikako ne dozvolite da smjesa zagori. Zatim prilikom dodavanja jaja važno je da pratite gustinu smjese, ako su jaja manja biće potrebno 5 komada, ako su pak nešto veća, dovoljno je 4 komada. Pravu gustinu znaćete kada se na silikonskoj špatuli prilikom podizanja smjese formira jasno slovo “V”.  Postupak pripreme je detaljno opisan i slikovito prikazan kako bi olakšao posao i početnicima u kuhinji, a u ovim eklerima uživaće svi ljubitelji kremastih poslastica.

Potrebni sastojci:

 

Kuvano tijesto:
-1.5 dl vode
-1 dl mlijeka
-100 g maslaca
-prstohvat soli
-2 vrećice Dr. Oetker vanillin šećera
-150 g mekog (glatkog) brašna
-4-5 kom jaja (M veličina)

-šećer u prahu

Vanilija fil:
-5 dl punomasnog mlijeka
-2 vrećice Dr. Oetker Original Pudinga –
Vanilija
-1 vrećica Dr. Oetker Finesse Aroma
Bourbon Vanila
-120 g šećera
-3 žumanjka
-70 g maslaca
-1 dl slatkog vrhnja

Fil sa malinama:
-150 g malina
-70 g šećera
-1 vrećica Dr. Oetker Vanilin šećera
-0.75 dl vode
-25 g gustina

Još potrebno:
-50 g čokolade
-1 kašika ulja

Izrada:

 
 

Vanilija fil:
Prvo pripremiti vanilija fil… Od ukupne količine mlijeka odvojiti 1dl, a ostatak zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. puding, šećer, žumanjke i aromu bourbon vanilije pomiješati sa 1 dl hladnog mlijeka u glatku smjesu bez grudvica. Dio zagrijanog mlijeka prvo lagano dodati u smjesu sa pudingom i žumancima i promiješati, a zatim sve vratiti u šerpu sa vrelim mlijekom i zakuhati gust krem uz stalno miješanje. Smaknuti sa šporeta, površinu krema prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje. U ohlađen krem dodati maslac sobne temperature i izmiksati. Izmiksati slatko vrhnje i silikonskom špatulom umiješati u vanilija fil. Fil prebaciti u plastičnu dresir vrećicu u koju smo stavili zvjezdasti nastavak po želji.

Fil sa malinama:
Maline i šećer zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. Usitniti štapnim mikserom. Zagrijavati dok ne zakuha. Gustin pomiješati sa vodom u smjesu bez grudvica. Dodati u vrelu smjesu malina i miješati dok se smjesa ne zgusne. Smaknuti sa šporeta pa dodati i 1 vrećicu vanillin šećera. Prohladiti i prebaciti u plastičnu dresir vrećicu.

Tijesto:
U odgovarajućoj šerpi zagrijavati vodu, mlijeko, maslac, prstohvat soli i vanillin šećer. Kad tečnost prokuha, dodati brašno, dobro promiješati i na umjerenoj vatri miješati smjesu još minut, dva dok se na dnu šerpe ne stvori brašnasti sloj. Zatim smaknuti sa šporeta i ostaviti 15 minuta da se prohladi. Nakon toga u smjesu mikserom umiksati i jedno po jedno jaje (svako naredno dodavati nakon što prethodno dobro izmiksamo, količina jaja varira od 4-5 komada, a znaćete da je postignuta prava gustina kada podignete špatulu i od smjese se formira “slovo V”). Smjesu prebaciti u plastičnu poslastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom d=16mm (ili nastavkom po želji) i na plehu obloženom pek papirom formirati eklere dužine 12 cm u 2 reda sa dovoljnim razmakom između svakog jer će u toku pečenja narasti. Posuti ih sa šećerom u prahu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 45 min ili dok ne dobiju lijepu braonkastu boju (u toku pečenja ne otvarati rerunu!).

Ohlađene eklere prerezati uzduž (možete i izbušiti rupice sa donje strane i filovati samo unutrašnjost cijelog eklera, bez rezanja, i u tom slučaju vam neće trebati zvjezdasti nastavak nego samo mali otvor na dresir vrećici) i filovati prvo vanilla kremom, zatim sa malo naizmjenično raspoređenog fila sa malinama. Na drugu prerezanu polovinu nanijeti tanku liniju malina fila i poklopiti nafilovanu prvu polovinu.

Čokoladu otopiti na pari i prebaciti u dresir vrećicu. Eklere posipati šećerom u prahu i prošarati otopljenom čokoladom.

Prijatno! ❤️

PDF RECEPT & PRINT