„Pita“ kiflice

Nedavno sam vidjela ovaj zanimljiv način pripreme kiflica koji dolazi iz turske kuhinje i mogu vam reći da su baš baš super lisnate, mekane i hrskave i preporučujem da ih isprobate što prije…

Potrebni sastojci:

 

Potrebni sastojci za 20 kiflica:
Vrijeme pripreme: 2h i 30min

Tijesto:
-550 g mekog (glatkog) brašna tip 00
-1 vrećica (7 g) Dr. Oetker instant
suhog kvasca
-150 ml mlake vode
-150 ml mlakog mlijeka
-4 kašike šećera
-1 jaje
-60 ml ulja

Za premazivanje tijesta:
-150 g otopljenog maslaca

Za punjenje:
-Nutella

Premaz za kiflice:
-1 jaje
-1 kašika mlijeka

Izrada:

 
 

U odgovarajućoj posudi prosijati brašno, na sredini napraviti malo udubljenje i sipati suhi kvasac i 1 kašičicu šećera. Zaliti sa malo mlake vode, pomiješati sa malo brašna i ostaviti oko 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
Zatim dodati i sve ostale sastojke za tijesto. Mijesiti da se dobije glatko srednje čvrsto tijesto, a količina brašna, odnosno mlijeka i vode, zavisi od vrste brašna koju koristite pa će možda biti potrebno nešto više ili manje od navedene količine. Prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom mjestu da nadolazi oko 1h ili dok se zapremina tijesta ne udvostruči.

Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 10 jednakih dijelova i oblikovati kugle, te ih prekriti ih prozirnom folijom. Ostaviti da odmore oko 15 minuta.

Maslac otopiti na laganoj vatri.
Prvu kuglu razviti što tanje oklagijom (za pite i baklave) na blago pobrašnjenoj podlozi. Razvijenu jufku prerezati na pola (od svake kugle tijesta dobićete 2 kiflice, ukupno 20 komada) i poprskati otopljenim maslacem pomoću kuhinjskog kista. Preklopiti svaku polovinu jufke od krajeva prema sredini 2 puta (pogledati slike pripreme) i nafilovati sa omekšalom nutelom (ili namazom po želji) i zarolati. Na isti način pripremiti i preostale kugle tijesta i formirati kiflice. Kiflice rasporediti u veliki pleh od rerne (42×32 cm) obložen pek papirom. Prekriti i ostaviti da odmore oko 30 min.

Rernu zagrijati na 190°C. Nadošle kiflice premazati umućenim jajetom sa mlijekom i peći u zagrijanoj rerni oko 20 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).

Pečene kiflice prekriti suhom kuhinjskom krpom i nakon 15 minuta posipati šećerom u prahu i spremne su za jelo.

PDF RECEPT & PRINT