Calzone (na još jedan način)

Uz nešto drugačije tijesto i moj omiljeni nadjev sa prasom, šampinjonima i mozzarella sirom…

Potrebni sastojci:

Tijesto:
-500 g mekog bijelog pšeničnog brašna tip 400
-7g suhog kvasca
-2 čajne kašičice šećera
-1 čajna kašičica soli
-100 ml ulja
-250 ml svijetlog piva (sobne temperature)

Nadjev:
-400 g prase
-400 g šampinjona
-250 g mozzarella sira
-ulje za prženje
-so, biber, biljni začin po želji

Premaz:
-1 žumanjak + kašika slatkog vrhnja
-susam

Izrada:

Prvo pripremimo tijesto:
U posudu prosijemo brašno, dodamo suvi kvasac, malo promiješamo, zatim dodamo i šećer, so, ulje i pivo i zamijesimo glatko tijesto. Oblikujemo kuglu, posudu prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo da nadolazi na sobnoj temperaturi.

Nadjev:
Prasu oprati i narezati na kolutiće. U dublju širu tavu sipati malo ulja, staviti na srednju temperaturu i kad se zagrije dodati prasu i dinstati uz dodatak soli i bibera uz povremeno miješanje. Dok se prasa dinsta operite i očistite šampinjone te narežite na tanke ploškice. Kad je prasa gotova prebacite je u zdjelicu, a sasvim malo ostavite u tavi, dodajte još malo ulja i sad izdinstajte i šampinjone uz dodatak malo soli i bibera (ovaj korak radim ovako jer su mi šampinjoni najljepši kad se dinstaju samostalno, vi radite kako želite i kako ste inače navikli). Nakon što je isparila voda koju su šampinjoni pustili dinstajte još malo i gotovi su. Dodati ih u zdjelu sa prasom i sve zajedno promiješati, probati i ako je potrebno još začiniti dodatno po ukusu. Kad se smjesa malo prohladi dodati male komadiće mocarele koju ste iskidali rukama.

Do sad bi i tijesto trebalo nadoći, ako nije ostavite ga još malo, a ako jeste premijesite ga u zdjeli a zatim prebacite na radnu površinu i podijeliti na 8 kugli jednake veličine (svaka oko 100-110 g težine). Radnu površinu pospemo sa malo oštrog brašna i kuglice rastanjimo oklagijom ovalno na cca 3-4 mm debljine. Filujemo nadjevom koji takođe podijelimo na 8 dijelova. Smjesu rasporedimo na jednu polovinu tijesta (ivice u širini otprilike 1 cm ne filujemo). Preklopimo drugom polovinom tijesta i pritiskom viljuške po preklopljenom obodu spojimo tijesto. Prebacimo u pleh podložen papirom. Na moj pleh od rerne dimenzija 39×28 cm, stanu 4 kalcone. Dakle, trebaće vam 2 ovakva pleha. Ja prvo pripremim 4, zatim uključim rernu na grijanje na 200 st. s ventilacijom, a zatim kratko viljuškom promiješam žumanjak uz dodatak 1 kašike slatkog vrhnja. Ovom smjesom pomoću kista premazati kalcone i posuti susamom (po želji). U zagrijanu rernu staviti pleh i smanjiti temperaturu na 180 st. Ja pečem tačno 15 minuta a vi pečenje i temperaturu prilagodite svojoj rerni. Dok se prva tura peče na isti način pripremim i drugu i po vađenju prvog pleha odmah ubacim i drugi, još 15 min pečenja i gotovo. Ostaviti ih 10 min da se prohlade prekrivene suhom kuhinjskom krpom a zatim su spremne za jelo.

Prijatno!

Napomena:
– Pripremajući godinama unazad razne kombinacije nadjeva, u ovoj verziji mi je najdraži, drugi po redu su sa nadjevom od prženog pilećeg bijelog mesa, kukuruza šećerca i mozzarele, a zatim i u kombinaciji sa prženim tikvicama i sirom. Pizza nadjev ne koristim u ovom obliku, uz taj nadjev mi je uvijek draži klasičan oblik pizze.

PDF RECEPT & PRINT

Pogledajte i ove recepte: