Čoko lješnjak šubarice

Uvijek dekorativne šubarice, ovaj put u kombinaciji lješnjaka i čokoladnog ganache krema. Prikladne za sve vrste praznika…

Potrebni sastojci:

Biskvit:
-5 kom jaja sobne temperature
-130 g šećera
-125 ml ulja
-160 g brašna (meko, glatko)
-7 g praška za pecivo
-50 g pečenih mljevenih lješnjaka
-20 g kakaoa

Čoko fil:
-500 ml biljnog slatkog vrhnja (šlag 5+ Dolčela)
-200 g čokolade za kuhanje (Menaž ili sl.)
-200 g mliječne čokolade (Najljepše želje ili sl.)

Još potrebno:
-200 g pečenih mljevenih lješnjaka

-Čokoladna glazura:
-100 g crne čokolade za kuhanje
-3 kašike ulja

-50 g bijele čokolade za kuhanje
-1 kašika ulja

Izrada:

Čokoladni fil:
U odgovarajućoj šerpi na umjerenoj vatri zagrijavati izlomljenu čokoladu i slatko vrhnje, sok se čokolada potpuno ne otopi. Smaknuti sa vatre i ostaviti na hlađenje.

Biskvit:
Rernu zagrijavati na 150 st.C. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati bjelanjke sa prstohvatom soli i kad se smjesa zabijeli dodati šećer u nekoliko navrata. Kad ste umutili čvrst šaum dodati i ulje i izmiksati. Dodavati i jedan po jedan žumanjak uz stalno miksanje. Dodati i prosijane brašnaste sastojke  i mljevene pečene lješnjake te lagano špatulom izmiješati smjesu. Pripremiti pleh dimenzija 35×30 cm, dno pleha dobro namastiti maslacem. Smjesu peći 20 minuta na 150st.C a zatim pojačati temperaturu na 180 st.C i peći još oko 7-8 minuta. Gotov biskvit prekriti prvo komadom pek papira, a zatim i krpom i ostaviti da se prohladi.

Ohlađenu čokoladnu kremu prebaciti u plastičnu fišek vrećicu za ukrašavanje (ja koristim one za jednokratnu upotrebu). Okruglom modlicom ili malom čašom (d=4 cm) iskružiti prohlađen biskvit. Ja sam svaki mali biskvit prerezala po visini na 2 jednaka dijela (ukupno sam dobila 42 šubarice, a ostatke biskvita sam iskoristila ca cakepops). Filovati šubarice pomoću vrećice za ukrašavanje (vodite računa da  čokoladni ganaš bude adekvatne temperature kako bi olakšali filovanje). Obavezno predvidjeti dovoljno fila za obradu oko šubarica. Kada ste to sve odradili, uvaljati šubarice u mljevene pečene lješnjake (gornju i donju stranu ne filujete čokoladnim ganašom).
Za čokoladnu glazuru otopiti prvo crnu čokoladu sa uljem na pari, a zatim i bijelu na isti način. Bijelu čokoladu prebaciti u malu plastičnu vrećicu za ukrašavanje (ili vrećicu za zamrzivač). Napraviti mali izrez na jednom kraju vrećice. Na gornju nenafilovanu stranu šubarica nanijeti pomoću najmanje kašičice prvo tamnu čokoladu i ravnomjerno rasporediti, a zatim napraviti spiralu od bijele čokolade od centra kruga ka obodu. Čačkalicom povlačiti linije prvo na 4 strane od sredine ka obodu, a onda između tih šara od oboda ka sredini i tako će se formirati karakteristična šara (ako želite ovo možete pojednostaviti i odraditi jednobojnu glazuru po želji). Šubarice čuvati na hladnom u zatvorenoj posudi do posluživanja.

Napomene:
*Ovaj put sam koristila oštro brašno, ali i sa glatkim (mekim) brašnom biskvit je ok.
**Biskvit je sa ovim načinom pečenja i veličinom pleha, ravnomjerno pečen i visine dovoljne da svaki iskruženi biskvit možete po visini prerezati na 2 dijela.
***Čokoladni ganache fil možete raditi i sa mliječnim slatkim vrhnjem, samo u tom slučaju obavezno povećati količinu čokolade.

Prijatno! 🙂

PDF RECEPT & PRINT