Đul baklava

zanimljiva i izgledom i ukusom, a vrlo jednostavne pripreme…

Potrebni sastojci:

 

-250 g mješavine sjeckanih i mljevenih oraha
-70 g mljevenog Plazma keksa
-1 vrećica Dr. Oetker Creative pudding –
okus vanilija kardamom
-2 kašike šećera
-2 dl soka cijeđene narandže+ 1 dl vode

-12 listova tanke jufke za baklavu
-125 g maslaca
-1 dl vode

Agda:
-2 dl soka cijeđene narandže
-2 dl vode
-400 g šećera
-2 vrećice Dr. Oetker vanilin šećera

Izrada:

 
 

Za puding zagrijavati 2 dl soka cijeđene narandže u odgovarajućoj šerpi. Puding pomiješati sa 2 kašike šećera i 1 dl vode u smjesu bez grudvica. Zakuhati u vrelom soku uz stalno miješanje. Kad je puding kuhan smaknuti sa šporeta i odmah dodati mljevene i sjeckane orahe i mljeveni plazma keks, dobro promiješati i ostaviti da se smjesa ohladi. Ohlađeno podijeliti na 2 jednaka dijela.

Za 1 rolat biće potrebno 6 listova jufke za baklavu, a prave se ukupno 2 rolata. Svaki list premazivati pomoću kuhinjskog kista mješavinom otopljenog maslaca i 1 dl vode. Na premazan 6. list uz kraću ivicu lista formirati rukama valjak od puding smjese sa orasima i zarolati rolat (pogledati slike pripreme). Rolat umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider dok pripremite i drugi na isti način. Rolate rezati vrlo oštrim nožem na debljinu oko 2 cm (14 komada rolnica od jednog rolata) i rasporediti u odgovarajući podmazan pleh (ja sam radila u četvrtastom plehu 35×20 cm).
Prije pečenja rolnice još malo premazati mješavinom maslaca i vode.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C 30 minuta (ako vam je rerna jača, baklavu prekriti jednim listom jufke prilikom pečenja).
Kod ove baklave korice ostaju svjetlije boje nakon pečenja ali su hrskave.

Agda:
Agdu pripremiti čim stavite baklavu da se peče. Sok, vodu i šećer zagrijavati na jačoj temperaturi dok ne prokuva, zatim smanjiti temperaturu da lagano kuha, dodati vanilin šećer i nakon 15 minuta agda je gotova.
Mlaka baklava se zaljeva mlakom agdom.
Nakon što baklava upije većinu agde može se poslužiti.

Prijatno!

PDF RECEPT & PRINT