Keks sa čokoladom i orasima

Savršeni uz šolju toplog mlijeka ili čaja. Jednostavne pripreme i odličnog ukusa…

Potrebni sastojci:

 

-450 g mekog (glatkog) brašna
-180 g šećera
-2 vrećice Dr. Oetker vanilin šećera
-6 g Dr. Oetker praška za pecivo
-1 mala kašičica sode bikarbone
-250 g maslaca (sobne temperature)
-3 komada jaja (M veličina)
-250 g sjeckanih oraha
-100 g čokolade za kuvanje (sjeckana ili
čokolada u kapljicama)
-150 g mliječne čokolade (sjeckana)

Izrada:

 
 

U odgovarajućoj posudi prosijati brašno. Dodati šećer i vanilin šećer, prosijati prašak za pecivo i sodu bikarbonu i sve promiješati. Zatim dodati jaja, maslac isjeckan na kockice i sjeckane orahe. Sve dobro zamijesiti rukama. U početku će biti teže mijesiti, a nakon par minuta nastaće kompaktna malo ljepljiva smjesa. Tada dodati i čokolade (manji dio čokolade u kapljicama ostavite za kasnije). Mijesiti još malo da se čokolada ravnomjerno rasporedi u tijestu.
Smjesu ostaviti u zamrzivač na 20 minuta kako bi lakše formirali keksiće.
Za to vrijeme pripremiti veliki pleh od rerne 40×30 cm i obložiti pek papirom.
Od smjese formirati kuglice 32 g težine i rasporediti ih u pleh sa obaveznim razmacima između kuglica. Od ove količine dobije se 48 keksića, 2 pleha po 24 komada (4 x 6 ). Ako želite deblje keksiće ostavite ih ovako u kuglicama, te dodatno po njima rasporedite malo čokoladnih kapljica prije samog pečenja, a ako želite nešto tanje keksiće (kao ove na slikama) dodatno ih malo spljoštite i tada po njima rasporedite čokoladne kapljice. Prije pečenja pleh sa keksićima ostaviti u zamrzivač na 10 minuta.

Za to vrijeme zagriajti rernu na 180 °C sa ventilacijom. Keks peći u zagrijanoj rerni od 9-10 minuta u zavisnosti od debljine samih keksića. Jako je važno da keks ne izgori i zato pečenje prilagodite vašoj rerni. Pri samom vađenju iz rerne keks će biti još malo mekan sa gornje strane ali hlađenjem će dovoljno očvrsnuti.

Ohlađen keks čuvati poklopljen u limenim kutijama za keks.

PDF RECEPT & PRINT