Knedla kolač sa šljivama

Može se naći i pod nazivom “Lažne knedle” … odlična kremasta poslastica po Ivaninom receptu, uz male izmjene prilagađene plehu u kojem sam radila… zaista odličan, sve preporuke!

Potrebni sastojci:

 

Voćni fil:
▫ 1 kg očišćenih šljiva
▫ 120 g šećera
▫ 2 vrećice Dr. Oetker Cimet šećera
▫ 60 g Dr. Oetker Original gustina
▫ 6 kašika vode

Mrvice:
▫ 400 g prezli (mrvice hljeba)
▫ 50 ml ulja (suncokretovo)
▫ 60 malsaca
▫ 120 g šećera
▫ 2 vrećice Dr. Oetker Vanillin šećera

Fil sa grizom:
▫ 1.2 l punomasnog mlijeka
▫ 200 g šećera
▫ 2 vrećice Dr. Oetker vanillin šećera
▫ 180 g pšeničnog griza
▫ 1 jaje
▫ 100 malsaca

Izrada:

 
 

Voćni fil:
Šljive oprati, očistiti od koštica i izrezati na komadiće. U odgovarajućoj šerpi zagrijavati voće sa šećerom i cimet šećerom oko 10-15 min dok šljive omekšaju. Gustin razmututi sa vodom u smjesu bez grudvica. Gustin ukuhati sa voćem uz stalno miješanje. Smaknuti sa šporeta i ostaviti sa strane.

Mrvice:
U širu dublju tavu sipati prvo ulje i zagrijavati na srednjoj vatri pa dodati i maslac. Kad se maslac otopio dodati i prezle te na laganoj vatri pržiti uz povremeno miješanje kako mrvice ne bi izgorile, a potrebno je da dobiju lijepu zlatnu boju. Nakon nekoliko minuta dodati i šećer i vanilin šećer i sve dobro promiješati.

Fil sa grizom:
Od ukupne količine mlijeka odvojiti 2 dl, a ostatak zagrijavati u odgovarajućoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom. Griz pomiješati sa preostalim hladnim mlijekom i 1 jajetom u smjesu bez grudvica. U vrelom mlijeku skuhati griz uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Smaknuti sa šporeta i dodati i kockice maslaca te miješati dok se maslac potpuno ne otopi i sjedini sa griz filom.

Slaganje kolača: U dublji pleh dimenzija 34×20 cm na dno prvo rasporediti 1/2 mrvica i poravnati špatulom. Zatim preko pažljivo rasporediti 1/2 fila sa grizom i poravnati. Preko ravnomjerno rasporediti voćni fil sa šljivama. Sada ponovo pažljivo preko rasporediti drugu polovinu fila sa grizom i poravnati. Završni sloj je druga polovina mrvica.
Kolač prije posluživanja dobro rashladiti u frižideru.

Prijatno!

PDF RECEPT & PRINT