Ledeni desert sa malinama i vanilijom

spoj ledenih malina i bourbon vanilije serviran u korpicama od bijele
čokolade, uz slatko vrhnje kao završni sloj, predstavlja zagarantovano
osvježenje u toplim danima…

Potrebni sastojci:

Čokoladne korpice (12 kom d 6 cm):
▫ 200 g kvalitetne bijele čokolade

Ledeni desert:
▫ 1 vrećica Ledeni desert
Bourbon vanilija (82g) Dr.Oetker
▫ 1 dl hladnog mlijeka
▫ 1 dl hladnog mliječnog
slatkog vrhnja
▫ 100 g malina

Još potrebno:
▫ 2.5 dl slatkog vrhnja
▫ 2 kašike šećera u prahu
▫ šarene mrvice Dr.Oetker

Izrada:

Pripremiti silikonski kalup u obliku polulopti (d=6cm, potrebna su dva silikonska kalupa po 6 polulopti). Bijelu čokoladu otopiti na pari i kad se prohladi premazati kalupe pomoću kuhinjskog kista (kalupe ne premazivati u punoj visini, već otprilike nešto malo više od 1/2 visine, kako bi slojevi sladoleda bili vidljivi). Nakon prvog premaza, kalup staviti na par minuta u zamrzivač, a zatim ponoviti postupak premazivanja u još jednom sloju.

Pripremiti i ledeni desert tako što sadržaj vrećice dodamo u mješavinu hladnog mlijeka i mliječnog slatkog vrhnja i miksamo prvo najmanjom brzinom, a zatim i najvećom brzinom oko 3 minuta.
Smjesu podijeliti na dva dijela, u jedan dodati maline i izmiksati. U kalup sa bijelomčokoladom koja se stegnula sipati naizmjenično smjesu od vanilije i maline do samog vrha kalupa (ukupno 12 polulopti). Kalupe staviti na pleh i ostaviti u zamrzivač cca 4 h na hlađenje.

Prije serviranja umutiti mliječno slatko vrhnje sa šećerom u prahu, prebaciti u poslastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom za ukrašavanjem (npr.1M). Polulopte pažljivo izvaditi iz kalupa i ukrasiti slatkim vhnjem i posuti šarenim mrvicama, cvijećem i listićima mente.

Prijatno!♥

PDF RECEPT & PRINT