Medena kućica (sa šablonima)

Malo drugačija medena kućica koja se sastoji od 3 zasebne kućice različitih veličina. Napravite sami svoju medenu bajku pomoću šablona u prilogu. Recept za medeno tijesto je po receptu Daniele Bašić, bivše članice Coolinarike, sa razlikom što kad radim kućice i ukrase za jelku iz originalnog recepta izostavim sodu bikarbonu. Vi možete koristiti i neko drugo, vama omiljeno medeno tijesto. Za popunjavanje otvora (prozora) koristim tvrde orbit drops bombone, koje nakon pečenja medenog tijesta otopim u malom lončiću i pomoću male kašičice popunim šupljine na medenom tijestu položenom na pek papiru. Šablone za kućice možete preuzeti u PDF formatu, a sve mjere su u centimetrima.

Ako se ipak odlučite za 2D verziju kućica od medenjaka, ostavljam vam i šablone za 5 kućica sa osloncima…

Potrebni sastojci:

Tijesto:
-150 g meda (tečnog)
-70 g maslaca
-2 kom jaja
-150 g šećera u prahu
-1 -2 čajne kašičice začina za medenjake
-500 g bijelog pšeničnog mekog brašna tip 400
-1velika kašika tamnog kvalitetnog kakaoa (cca15-20g)
…po potrebi 2 kašike vode

Icing (glazura za ukrašavanje):
-200-250 g prosijanog što bolje mljevenog
šećera u prahu
– čajna kašičica gustina
-1 bjelanjak
-par kapi soka limuna
-boje po želji (opciono)

Izrada:

Tijesto:
Maslac i med zagrijavati u šerpici na laganoj vatri dok se maslac ne otopi i ostaviti sa strane. U plastičnu posudu prosijati brašno, kakao i dodati blago umućena jaja, šećer, začin za medenjake, vodu i na kraju otopljeni maslac i med i zamijesiti srednje čvrsto tijesto. Oblikovati kuglu i zamotati u prozirnu foliju te ostaviti u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Ohlađeno tijesto prije razvijanja obavezno premijesiti, podijeliti na 2, 3 dijela i razviti na pek papiru na debljinu oko 5 mm i oštrim nožem iskrojiti glavne oblike koje ste izrezali sa šablona iz priloga. Zajedno sa papirom za pečenje prebaciti u pleh. Tada iskrojiti i otvore (prozore i vrata).
Peći u zagrijanoj rerni na 170 st.C oko 12 min (voditi računa da ne izgori). Tačno vrijeme i temperatura zavisi od vaše rerne.

Icing
Bjelanjak i dio šećera u prahu sa gustinom mutiti mikserom najmanjom do srednjom brzinom, te postepeno dodavati šećer kao i par kapi limuna. Mutiti do željene čvrstoće.

Za konture koristite čvršći ajsing, a za popunjavanje (ako bojite cijele površine sa ajsingom) ga malo razrijedite sa malom količinom vode…postepeno dodajte najmanje kašičice do željene gustine. Za ukrašavanje koristite obične vrećice za zamrzivač ili instant plastične fišek vrećice za ukrašavanje kolača.
Stranice kućica ukrasite po želji prije samog spajanja. Ukrašene stranice (kad je ukrasna glazura očvrsnula) spajati u oblik kućica sa slike pomoću čvršće glazure. Poslužiti se čašama i manjim zdjelicama kako biste ustabilili kućice dok glazura na spojevima ne očvrsne. Svaku kućicu radite posebno, tek na kraju ih po želji složite jednu na drugu.

Ova količina tijesta je dovoljna za sve tri kućice kao i dodatne ukrase (jelke, čovječuljke, pahulje i sl.)

Prijatno!

PREUZMI PDF ŠABLON KUĆICA 1.1
PREUZMI PDF ŠABLON KUĆICA 1.2
PREUZMI PDF ŠABLON KUĆICA 2.1
PREUZMI PDF ŠABLON KUĆICA 2.2
PREUZMI PDF ŠABLON KUĆICA 3
PDF RECEPT & PRINT
PREUZMI PDF ŠABLON 2D KUĆICA 1
PREUZMI PDF ŠABLON 2D KUĆICA 1(VELIKA VERZIJA)
PREUZMI PDF ŠABLON 2D KUĆICA 2
PREUZMI PDF ŠABLON 2D KUĆICA 3
PREUZMI PDF ŠABLON 2D KUĆICA 4
PREUZMI PDF ŠABLON 2D KUĆICA 5
PREUZMI PDF ŠABLON OSLONCI ZA 2D KUĆICE
PREUZMI PDF ŠABLON ZA OSLONCE ZA 2D KUĆICE_2