Pizza rolat

Dobro poznati pizza rolat za koji ima mnogo recepata, a ovaj se razlikuje samo po smjesi za premaz koju radim sa kukuruznim brašnom i praškom za pecivo, čime se postiže bolja razabranost cijelog rolata, a time i ljepši izgled. Obično ga pripremam za veća slavlja kao slano predjelo. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a podjednako je ukusan i topao i hladan.

Potrebni sastojci:

Od ove količine pripremaju se 2 rolata:
-500 g kora za pite i savijače (potrebno je 2×6 listova)
-600 g tanko narezane šunke
-500 g sira za pizzu (livada, gauda, kačkavalj i sl.)
-600 g šampinjona + malo soli
-oko 400 g kečapa (ja radim sa mješavinom kečapa i domaćeg paradajz sosa)
-origano

Premaz za kore:
-2 jaja
-najmanja kašičica soli
-150 g milerama ili pavlake
-100 g jogurta
-10 kašika ulja
-70 g kukuruznog brašna
-10 g praška za pecivo

Izrada:

Šampinjone izrezane na listiće posoliti i prodintstati na ulju u odgovarajućoj široj tavi i posijeliti na 2 jednaka dijela.
U odgovarajućoj plastičnoj posudi sjediniti sastojke za premaz kora: 2 jaja, so, pavlaku, jogurt, ulje, kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Sve promiješati dok se ne dobije jednolična smjesa.
Sir izrendati i podijeliti na 2 jednaka dijela. Takođe podijeliti na 2 dijela i sve ostale sastojke. Rernu uključiti na 200 stepeni da se zagrijava. Pripremiti i pleh za pečenje, dužina pleha je oko 40 cm, obložiti pek papirom.
Za 1 rolat: prvu koru poprskati sa malo vode i ulja, preko staviti drugu koru i premazati sa oko 100 g kečapa i posuti origanom, preko ide treća kora koja se premazuje sa 1/5 premaza smjese sa jajima, preko poredati listove šunke (ostaviti par listova za posljednju koru). Zatim ide nova 4.kora koja se posipa sa rendanim sirom (ostaviti dio sira za posljenju koru); preko ide 5. kora koja se premazuje 1/5 premaz smjese sa jajima i preko se rasporede šampinjoni (dio ostaviti za posljednju koru). Posljedenju koru premazati sa 100 g kečapa i posuti origanom, rasporediti preostalu šunku, sir i šampinjene i zarolati rolat tako da dužina rolata bude duža stranica kora. Prebaciti u pleh i pripremiti i drugi rolat uz isti postupak pripreme. Rolate premazati sa posljednjom 1/5 premaz smjese sa jajima i posuti susamom.

Rolate peći oko 25 minuta na 200 st. ili dok ne porumene.

Poslužiti tople, rezati testerastim nožem.

PDF RECEPT & PRINT