Puding desert sa malinama

Ovo je predivna kremasta poslastica, a pored malina i pudinga tu su još i osvježavajući mascarpone sir, bijela čokolada, komadići oreo keksa i limun šećer koji se savršeno slaže sa malinama…

Potrebni sastojci:

Sloj sa malinama:
-250 g malina (zamrznute ili svježe)
-50 ml vode
-70 g šećera
-1 vrećica Dr. Oetker limun šećera
-20 g gustina (+2 kašike vode)

-komadići keksa po želji

Puding sloj:
-400 ml mlijeka
-1 vrećice Dr. Oetker original
pudinga, ukus slatko vrhnje
-60 g šećera
-100 g kvalitetne bijele čokolade
za jelo i kuhanje
-200 g mascarpone sira

Izrada:

Sloj sa malinama:
U odgovarajuću šerpicu nasuti vodu, dodati 200 g malina (50g cijelih malina ostaviti sa strane) i šećer. Zagrijavati pa usitniti štapnim mikserom (po želji možete protisnuti smjesu kroz cjediljku kako bi uklonili sjemenke, a zatim ponovo vratiti na šporet). Gustin pomiješati sa vodom i zakuhati voćni krem. Smaknuti sa šporeta dodati i limun šećer i promiješati. Nakon 5-10 minuta hlađenja dodati i preostalih 50 g cijelih malina, lagano promiješati i rasporediti u čaše.

Preko sloja sa malinama posuti komadiće keksa po želji.

Puding sloj:
Od ukupne količine mlijeka odvojiti 1 dl, a ostatak zagrijavati u odgovarajućoj šerpici. Puding i šećer pomiješati sa 1 dl hladnog mlijeka, promiješati žicom da nema grudvica. Zakuhati puding u vrelom mlijeku uz stalno miješanje. Smaknuti sa šporeta i odmah dodati maskarpone sir i komadiće bijele čokolade. Miješati silikonskom špatulom dok se sva čokolada ne otopi.
Preko keksa u svaku čašu rasporediti i puding sloj. Ukrasiti cijelim malinama i listićima mente.
Rashladiti u frižideru a zatim poslužiti.

Prijatno!

PDF RECEPT & PRINT