Trileçe sa karamel prelivom / Tres leches

Moj prvi susret sa ovim kolačem nije prošao najslavnije…bila je to gotova mješavina za biksvit i karamel preliv koji su kao krajnji rezultat dali prosječan kolač i zaista mi nije bilo jasno šta je to tako posebno u ovom kolaču da ga mnogi svrstavaju u sam vrh omiljenih. Onda sam probala par domaćih verzija  i utisak se prilično popravio, ovaj put karamel je bio daleko bolji ali biskvit i ne baš.
Na kraju sam isprobala i ovu Dr. Oetker verziju i mogu samo reći da je ubjedljivo najbolja od svih dosadašnjih izvođenja ovog kolača. Biskvit je divan kao i karamel preliv, zaista odlična kombinacija. Priprema se krajnje jednostavno, a u pakovanju dobijete mješavinu za biskvit, mješavinu za mliječni preliv i karamel sos, a dodatno vam je potrebno još 3 komada jaja, 600 ml mlijeka i 200 ml mliječnog vrhnja za šlag. Možete raditi sve po receptu, a eventualno odstupanje možete napraviti samo u omjeru mlijeka i vrhnja za šlag za mliječni preliv za biskvit…

Npr možete nekad probati sa 400 ml vrhnja za šlag (33% mm) i 400 ml punomasnog mlijeka (3.8 % mm), meni je ovo najbolji omjer. I preporuka je da karamel sos ne nanosite odmah na cijeli kolač nego neposredno pred samo serviranje nanesite samo na one kolače koje poslužujete, a ostatak koji ostaje u frižideru ne premazujte karamelom do ponovnog posluživanja. I da, ovo je mala količina kolača, za manji pleh, tako da ako vam je potrebna veća količina,  radite  odmah duplu mjeru u većem plehu (dimenzije potrebnog pleha možete preračunati u konverteru)

Potrebni sastojci:

-Dr. Oetker mješavina za kolač
Trileçe sa karamel prelivom

-3 kom jaja
-600 ml mlijeka
(punomasno 3.8 % mm)
-200 ml vrhnja za šlag
(33% mm)

Ili po želji omjer mlijeko – vrhnje za šlag: 400 ml punomasnog mlijeka i 400 ml vrhnja za šlag

Izrada:

Pripremiti četvrtasti pleh 20×20 cm (do 22×22 cm), dno podmazati maslacem, a rernu uključiti na 160 °C da se zagrijava.

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i prvo mikserom izmiksati bjelanjke u čvrst šaum a zatim u tu smjesu dodati 1 po jedan žumanjak mješajući ručno žicom ili silikonskom špatulom, lagano prevrćući smjesu kako ne bi splasnula. Sada dodati (prosijati) i mješavinu za biskvit iz pakovaonja (bijela vrećica sa crvenim slovima). Lagano sve sjediniti silikonskom špatulom, ravnomjerno rasporediti u pripremljen pleh i peći 25-30 min u prethodno zagrijanoj rerni na 160 °C (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni).
Pečen biskvit ostaviti da se prohladi pa izrezati oštrim nožem na kocke željene veličine.

Sada pripremiti i mliječni preliv…pomiješati mlijeko, vrhnje za šlag i mješavinu za mliječni preliv iz pakovanja (veća od 2 sive vrećice). Sve promiješati žicom oko 2-3 minuta pa preliti ravnomjerno kolač koji će upiti svu tekućinu (kod ovog preliva možete napraviti i malo odstupanje u omjeru mlijeko – vrhnje za šlag, tako da možete probati i sa 400 ml mlijeka i 400 ml vrhnja za šlag, takođe odlična verzija).
Kolač ostaviti na hlađenje 2-3 h, a zatim pred samo serviranje svaki kolač koji ćete poslužiti premažite karamel prelivom iz pakovanja (preporuka je da ostatak koji vraćate u frižider ne premazujete sada karamel sosom, nego to učiniti opet pred samo serviranje…kako se karamel u kontaktu sa mliječnim prelivom i stajanjem u frižideru ne bi previše razrijedio).

Prijatno! ❤️

PDF RECEPT & PRINT