Voćna jogurt torta

Osvježavajuća, kremasta poslastica koju možete raditi i u drugim kombinacijama voćnog grčkog jogurta i svježeg voća po želji. Ja sam ovaj put htjela nešto elegantniji izgled torte pa sam je radila u obliku polulopte, što je zahtijevalo nešto više vremena za pripremu (od čega najviše vremena se potroši na hlađenje filova), ali odmah da napomenem da tortu možete raditi i u klasičnom okruglom kalupu za torte prečnika d=22 cm i u tom slučaju biće vam potrebno manje vremena za pripremu…

Potrebni sastojci:

 

Podloga:
▫ 300 g mljevenog keksa
▫ 100 g otopljenog maslaca
▫ 40 g šećera u prahu
▫ 2 vrećice Dr. Oetker vanilin šećera
▫ 100-120 ml mlijeka

Fil:
▫ 700 ml mlijeka (2,8% m.m.)
▫ 2 vrećice Dr. Oetker Original pudinga s
okusom slatkog vrhnja
▫ 220 g šećera
▫ 450 g grčkog tipa jogurta sa kajsijom
▫ 17 g Dr. Oetker mljevene želatine
▫ 100 ml slatkog vrhnja
▫ 150 g breskvi (očišćene, isjeckane)

Krema za ukrašavanje:
▫ 300 g bijele čokolade za kuhanje
▫ 200 ml slatkog vrhnja (biljno)
▫ boja za kolače (boja kajsije, boja u
prahu)

Još potrebno:
▫ Dr. Oetker Dekor – mix perle soft
▫ listići mente
▫ breskve

Izrada:

 
 

Prvo pripremiti fil…U lončiću natopiti mljevenu želatinu sa 6 kašika vode i ostaviti oko 5 minuta da nabubri. Puding i šećer pomiješati sa 1 dl hladnog mlijeka u smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. U vrućem mlijeku zakuhati puding bez grudvica uz stalno miješanje. Kad je puding gotov smaknuti sa šporeta. Želatinu otopiti na najmanjoj temperaturi i odmah umiješati u vruć puding. Dodati odmah i hladan grčki jogurt sa kajsijama (možete koristiti i druge ukuse grčkog jogurta u omiljenoj kombinaciji sa svježim voćem). Sve još jednom promiješati i prekriti površinu fila prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje… Kad se fil ohladio, izmiksati 100 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag, a zatim lagano izmiksati i ohlađen fil kako bi se smjesa ujednačila i da ne bi nastale grudvice. Izmiksano slatko vrhnje u fil dodati uz ručno miješanje silikonskom špatulom, a potom dodati i sjeckane breskve i sve lagano promiješati. Fil prebaciti u posudu oblika ,,polulopte” d=20 cm, obloženu prozirnom folijom, tako da folija prelazi nekoliko cm ivicu posude. Poravnati fil i površinu prekriti još jednim komadom prozirne folije, te ostaviti u frižider na hlađenje 12 h (najbolje preko noći).

Za podlogu sve sastojke pomiješati i umijesiti ručno u kompaktnu smjesu (količina čokoladnog mlijeka zavisti od vrste keksa koji koristite). Pripremiti kalup za tart d=22 cm i obložiti ga prozirnom folijom. Smjesu utisnuti u kalup i ostaviti na hlađenje.

Za kremu za ukrašavanje čokoladu izlomiti u odgovarajućoj šerpici, preliti slatkim vrhnjem i zagrijavati na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje dok se sva čokolada ne otopi. Smaknuti sa šporeta i po želji dodati i malo boje za kolače (boja u prahu). Prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje u frižider dok se krema potpuno ne stegne (najbolje preko noći).
Kad se krema stegnula potrebno ju je još izmiksati najvećom brzinom miksera oko 5 minuta dok se ne dobije glatka, čvrsta krema. Gotovu kremu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje u koju smo stavili zvjezdasti nastavak za ukrašavanje 1M kojim ćemo formirati oblike ružica (kremu miksajte pošto posložite tortu na tanjir za posluživanje).

Potpuno ohlađen i stegnut fil izvaditi iz frižidera i osloboditi gornje folije, a donju foliju dobro zategnuti ka vani. Zatim na posudu sa filom pažljivo staviti stegnutu podlogu od keksa, a na nju i tanjir za posluživanje i sve zajedno preokrenuti tako da je posuda sa filom sada sa gornje strane. Ako je potrebno dodatno centrirajte posudu tako da bude tačno na srediti podloge. Ukloniti posudu i foliju sa fila. Ukrasiti tortu čokoladnom kremom za ukrašavanje i dodatno ukrasiti listićima mente, mix perlama i komadićima breskve u obliku srca. Tortu čuvati u frižideru.

Napomena: Tortu možete pripremiti i u klasičnom okruglom kalupu za torte d=22 cm. U tom slučaju keks podlogu pripremiti u obruču za torte, preko odmah nanijeti gotov puding-jogurt fil i sve zajedno rashladiti u frižideru min 6 h, a zatim osloboditi od obruča i ukrasiti tortu kremom zaukrašavanje.

PDF RECEPT & PRINT