Voćne vanilija šnite

Osvježavajući ljetni kolač, brze pripreme i bez pečenja sa lisnatim asolette keksom, vanilija filom sa pudingom bez kuhanja i osvježavajućim voćnim filom sa malinama i borovnicama …

Potrebni sastojci:

 

Voćni fil:
▫ 125g malina
▫ 125 g borovnica
▫ 130 g šećera
▫ 2 vrećice Dr. Oetker vanilin šećera
▫ 25 g Dr. Oetker gustina
▫ 3 kašike vode

Vanilija fil:

▫ 4 dl hladnog mlijeka
▫ 4 dl hladnog slatkog vrhnja
▫ 2 vrećice Dr. Oetker galetta krem
pudinga s okusom vanilije
▫ 2 vrećice Dr. Oetker finesse aroma
bourbon vanilije

Još potrebno:
▫ 250 g Asolette lisnatog keksa

Izrada:

 
 

Prvo pripremiti voćni fil. Maline i borovnice pomiješati sa šećerom i zagrijavati na jačoj temperaturi. Kad se šećer otopi i voće omekša usitniti sve štapnim mikesrom. Gustin pomiješati sa vodom tako da nema grudvica. Zakuhati voćni fil sa gustinom uz stalno miješanje dok ne očvrsne. Na kraju dodati i vanillin šećer i promiješati. Površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Kad je fil ohlađen prebaciti ga u poslastičarsku plastičnu vrećicu za ukrašavanje.

Pripremiti četvrtasti kalup (za hljeb) dimenzija 26.5 x 9.5 x 7 cm i obložiti ga prozirnom folijom, tako da folija sa svih strana prelazi ivice kalupa po nekoliko centimetara.

Za vanilija fil u mješavinu hladnog mlijeka i slatkog vrhnja dodati sadržaj vrećica galetta pudinga i finesse arome bourbon vanilije te miksati prvo najmanjom brzinom, a zatim povećati brzinu miksera i miksati još oko 3-5 minuta i fil je spreman.

Na dno kalupa prvo poredati 9 komada lisnatog keksa jedan do drugog sa glazurom okrenutom na dolje. Preko rasporediti 3-4 kašike vanilija fila i poravnati. Vrećici u kojoj je voćni fil odrezati vrh i nanijeti preko vanilija fila. Pažljivo ponoviti postupak premazivanja sa vanilija i voćnim filom (vanilija fil ukupno u 3 sloja, a voćni u 2 sloja). Završiti kolač sa još jednim slojem keksa okrenutim glazurom prema filu. Kolač ostaviti na hlađenje nekoliko sati (najbolje preko noći).

Od ostatka keksa i filova pripremiti i 2 deserta u čaši (keks izmrviti, a kreme nanositi pomoću poslastičarskih vrećica).

Kad je kolač ohlađen pažljivo ga okrenuti na dasku ili tanjir za posluživanje i ukloniti kalup i foliju. Kolač ukrasiti voćem i listićima mente. Rezati šnite na širinu keksa kako bi imali uredne rezove.

Prijatno!

PDF RECEPT & PRINT