Čokoladni kokos desert

Odlična kremasta poslastica za ljubitelje kombinacije kokos – čokolada. Ova količina je dovoljna za 6-8 čaša ili više manjih posudica…

Potrebni sastojci:

-1 l punomasnog mlijeka
-1 vrećica Dr. Oetker special
kokos pudinga
-170 g šećera (ili po ukusu)
-250 g mascarpone sira
-60 g kokosovih mrvica

-250 g drobljenog kakao keksa

-200 g mliječne čokolade
-100 g čokolade za kuhanje
-2.5 dl slatkog vrhnja

Dekoracija:
-Dr. Oetker kakao mrvice
-kokos mrvice
-listići mente

Izrada:

Od ukupne količine hladnog mlijeka odvojiti 1 dl i pomiješati sa pudingom i šećerom (količinu šećera prilagodite svom ukusu) u glatku smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi dok mlijeko ne zakipi, a zatim dodati prethodnu smjesu i zakuhati puding uz stalno miješanje. U puding nakon cca 10 minuta hlađenja dodati maskarpone sir i kokos mrvice i izmiksati.

Od čokolada i slatkog vrhnja pripremiti ganache tako što izlomljenu čokoladu prelijemo slatkim vrhnjem i zagrijavamo u odgovarajućoj šerpici na srednjoj temperaturi uz stalno miješanje dok se sva čokolada ne otopi. Smaknuti sa šporeta.

U pripremljene čaše ili desertne posudice prvo rasporediti sloj kakao keksa, zatim puding smjesu i završiti čokoladnim slojem. Ako su čaše ili posude dublje postupak rasporeda slojeva keksa i pudinga ponoviti još jednom i završiti čokoladnim slojem. Ostaviti u frižider na hlađenje.

Po želji prije serviranje dekorisati čokoladnim mrvicama, kokos mrvicama i listićima mente.
Prijatno!

PDF RECEPT & PRINT