Jafoliño

Nepečeni kolač za ljubitelje kremastih kolača , jaffa i plazma keksa. Priprema je jednostavna i ne zhatijeva mnogo vremena.

Potrebni sastojci:

Podloga:
– 300 g mljevenog Plazma keksa
– 50 g lomljenog Plazma keksa (komadi)
– 1.5 – 2 dl soka cijeđene narndže
– 70 g maslaca

Fil:
– 4 vrećice pudinga od vanilije (4×37 g)
– 1 l punomasnog mlijeka
– 200 g šećera
– 100 g tamne čokolade za kuhanje
– 180 g maslaca

Ganache:
– 200 g mliječne čokolade
– 180 ml biljnog slatkog vrhnja (šlag 5+ Dolcela)

Još potrebno:
– 2 kutije jaffa keksa (300 g)
-cca 1.5 dl soka narandže (za natapanje keksa)

Izrada:

-Prvo kuhamo fil:
Pomiješati pudinge i šećer i dodati im 1 dl hladnog mlijeka i dobro imiješati. Ostatak mlijeka zagrijati i zakuhati krem bez grudvica. Odvojiti odmah u odgovarajuću posudu 1/2 krema i dodati mu 100 g čokolade za kuhanje i izmiješati da se sva čokolada istopi. Površine kremova prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.

-Podloga:
Mljevenoj plazmi dodati i komade izlomljenog palzma keksa i natopiti sokom od narandže. Dodati i maslac sobne temperature i zamijesiti jednoličnu smjesu. Posuti odgovarajući pleh (34×25 cm, to je dovoljno za 2 kutije jaffa keksa 4×6 kom) sa malo mljevenog keksa i rastanjiti podlogu. Ja radim na plastičnoj podlozi za četvrtasto zvono za kolače i sa pomjerljivim četvrtastim obručem za kolače koji obložim trakama pek papira.

Nastavak fila:

Kad su filovi prohlađeni, u još mlake filove dodati po 90 g maslaca sobne temperature i dobro izmiksati oba fila.

Na rastanjenu koru (od plazme) staviti prvo tamni fil, zatim poredati jafa keks (malo ga natopiti u soku od narandže, ne previse). Preko keksa rasporediti i poravanti svijetli fil.

Ganache:
U odgovarajućoj šerpici izlomiti čokoladu i preliti slatkim vrhnjem i zagrijavati na laganoj vatri, miješajući da se sva čokolada istopi. Preliti preko svijetlog krema i ostaviti kolač na hlađenje.

Obavezno ostaviti kolač da prenoći, i obavezno ga držati u frižideru!

Prijatno! 🙂

PDF RECEPT & PRINT