Sirova torta od maline i limuna

Ako tražite savršenu sirovu, posnu tortu, na pravom ste mjestu! Spoj lješnjaka, limuna, malina i kokosa…odlična.
Originalni recept je od Milice (@smilicomukuhinji) , a ja sam je vidjela kod Jeke (recept možete pogledati i na njenom fantastičnom blogu )
U originalnom receptu je sa kupinama, a kod Jeke je sa malinama…ja sam radila verziju sa malinama, samo sam u smjesu dodala i nekoliko bobica aronije i tako sam dobila intenzivniju boju. Radila sam je u kalupu prečnika d17 cm.

Potrebni sastojci:

Podloga:

– 150 g pečenih mljevenih lješnjaka
– 120 g otkoštenih svježih datula

Limun sloj:

– 150 g sirovih indijskih oraha
– 100 ml limunovog soka
– 30 g narendane korice limuna
– 1/3 kašičice kurkume u prahu
– 100 g tečnog meda
– 30 g kokosovog ulja

Malina sloj:

– 150 g sirovih indijskih oraha
– 30 g kokosovog ulja
– 80 g tečnog meda
– 180 g malina (ja sam koristila zaleđene, a za intenzivnuju boju sam dodala i nekoliko bobica aronije)

Kokos sloj:

– 100 g sirovih indijskih oraha
– 25 g kokosovog ulja
– 30 g tečnog meda
– 20 g kokosovog brašna za kolače
– 100 g kokosovog mlijeka

Izrada:

Prvo pripremiti indijske orahe za filove…Za svaki sloj posebno izvagati u posebne posude indijske orahe i potopiti ih u hladnu vodu na minimalno 4 sata, najbolje ih je potopiti veče prije pripreme torte. Prije blendanja ih isprati vodom i dobro ocijediti.
Podloga:
Pečene lješnjake samljeti. Svježe tadule otkoštiti i pomiješati sa mljevenim lješnjacima. Zamijesiti ljepljivu ali čvrstu smjesu. Obruč kalupa za torte prečnika d17 cm (ili od d16-18 cm) obložiti pek papirom i na podlozi za torte utisnuti dobijenu smjesu od lješnjaka i datula.
Filovi:
Svaki fil se pravi tako što se svi sastojci ubace u blender i blendaju dok se ne dobije glatka smjesa (predlažem da prvo napravite treći fil-kokos, zatim prvi-limun, pa na kraju drugi-malina….u tom slučaju nećete morati prati posudu blendera nakon svakog fila, nego samo na kraju 😀 )

Na podlogu ravnomjerno rasporediti prvi fil sa limunom a zatim tortu staviti u zamrzivač na najmanje pola sata kako bi fil malo očvrsnuo da bi se na njega mogao nanijeti sljedeći sloj. Postupak ponoviti i sa filom od maline. Nakon ravnomjernog nanošenja i trećeg, kokos fila, površinu fila prekriti prozirnom folijom i tortu odložiti na nekoliko sati u zamrzivač.

Tortu izvaditi iz zamrzivača najmanje 20 minuta prije serviranja kako bi omekšala. Nakon prvog vađenja, možete je cijelu izrezati na parčad željene veličine i poslužiti koliko vam je potrebno, a ostatak tako izrezane torte čuvati u zamrzivaču.

Prijatno!

PDF RECEPT & PRINT